newsletter reklama projekty domów forum
czwartek 24 maja 2018
Zobacz inne filmy
zobacz wszystkie galerie

Wędzenie szynki,boczku,schabu

Etap przygotowania zalewy,mięsa oraz samo wędzenie jest dla mnie małą pasją:)Przepis jest bardzo prosty. 100gr peklosoli na 1litr wody,odrobina podstawowych przypraw:ziele angielskie,pieprz majeranek,liść laurowy,czosnek i szczypta chęci:) Mięso w takiej zalewie moczy się 7dni.Jest to peklowanie na mokro a więc robie też nastrzyk 40ml na 1kg mięska. Samo wędzenie zaczynam od rozgrzania wędzarni,od30 do 50 min w zależności od pory roku. Następnie gdy już uzyskaliśmy żar z rozgrzewania wędzarni, wsadzamy towar do komory i podsuszam około 40min. Po tym czasie zaczynam właściwe wędzenie przez około 8 godzin w temp.70-100C Do palenia używam buk,olcha na przemian z owocówką wiśnia śliwka... Taką metodą jeszcze nigdy nie zakwasiłem mięsa.

typ: ciekawostka